16 september 2022

Opgelost: zwembadcoating gaat fout

Zo nu en dan komen verschillende praktijkvoorbeelden met onze coatings bij ons terug. Zo gaat er ook wel eens iets fout en proberen we samen met onze klanten de oplossing te vinden.

In dit geval wilde een klant zijn stalen zwembad coaten. Zijn werkwijze:

  1. Ondergrond schoongemaakt met een verdund schoonmaakmiddel
  2. Roest verwijderd met een slijptol, staalborstel en schuurmachine.
  3. Wederom schoongemaakt met het verdunde schoonmaakmiddel
  4. EPX Primer aangebracht
  5. 2 lagen X2+ Colourcoat aangebracht
  6. 1 laag AG2 Topcoating aangebracht
  7. Na 12 dagen uitharding gevuld met water

Probleem
Na een week in gebruikname met water kwamen er verschillende stukjes coating los. Vooral op punten waar mechanische druk werd toegepast.

Oorzaak
Wat bleek? De fout zit in dit geval in het voorbereidingsproces van de ondergrond. Door de ondergrond nog een tweede maal schoon te maken na het schuurproces vond oxidatie (roest) plaats op de kale stalen ondergrond. Dit kan erg snel optreden wanneer je kaal staal nat maakt. De EPX Primer hecht slechter op reeds aanwezig roest gezien het geen roest oplossend vermogen heeft.

Oplossing
Helaas was het te laat voor de betreffende klant. Voortaan dient de ondergrond gelijk (lees: enkele minuten) na het schuren in de primer te worden gezet. Ondanks dat de EPX Primer op waterbasis is, is deze uitermate geschikt om op kale stalen objecten aan te brengen zonder dat roestvorming ontstaat. Op reeds aanwezige roestvorming gaat dit niet goed.

 

 

 

Geschreven door: Polcoatings

Bent u op zoek naar een product voor een specifieke toepassing of wilt u meer informatie?