20 september 2022

Is deze epoxy coating wel oplosmiddelvrij?

Op de markt zijn veel verschillende soorten epoxy coatings te vinden. Ze verschillen veel in toepassing maar de chemische reactie bij uitharding achter dit soort coatings komt allemaal op hetzelfde neer; een reactie van een epoxy-functioneel hars met een amine- of amide- functionele verharder. Maar waar ligt nu precies het verschil tussen oplosmiddelhoudend, oplosmiddelvrij en watergedragen? We leggen het uit…

Grofweg zijn er drie soorten veel voorkomende epoxy systemen:

  • Oplosmiddel houdend (solvent based)
  • Oplosmiddelvrij (solvent free)
  • Waterbasis (watergedragen, waterverdunbaar)

Ondanks de 3 verschillende termen kunnen deze alle drie wel oplosmiddel bevatten. Zelfs de oplosmiddelvrije en watergedragen producten. De variatie zit in het soort oplosmiddel en of dit oplosmiddel als Vluchtige Organische Stof (VOS) gerekend moet worden.

Tegenwoordig wordt een oplosmiddel als VOS gerekend als het kookpunt onder de 250°C ligt. Daarboven praat men over SVOC (semi volatile organic compounds). Deze hebben een hoger kookpunt dan 250°C en zijn vaak niet op te merken door het ontbreken van een kenmerkende oplosmiddel geur.

Oplosmiddel houdende epoxy
De term zegt het natuurlijk al. Er zit wel degelijk een merkbare hoeveelheid VOS in het epoxy product. Nog voor het product uithardt moet dit oplosmiddel eerst verdampen. De functie van het oplosmiddel is om het product zeer sterk vloeibaar te maken (dun) en zelfs zo dun dat het ook goed verspuitbaar is. Men vindt dit vaak nog terug bij verspuitbare epoxy voor boten of andere industriële toepassingen. Sommige commerciële vloercoatings bevatten ook een merkbare kleine hoeveelheid VOS.

Oplosmiddelvrije epoxy
De oplosmiddelvrije epoxy omvat een zeer groot aandeel op de markt en met name in vloeren toepassing. Het epoxy hars zelf heeft de functie als uithardende hars, maar heeft ook het oplossend vermogen zodat het goed en soepel verwerkt. Wel zitten in dit product nog vaak reactieve verdunners en in veel commerciële producten zit ook benzyl alcohol verwerkt (zie MSDS). Gek genoeg wordt benzyl alcohol, ondanks zijn kookpunt van 205°C, vaak niet gerekend tot VOS. Maar in werkelijkheid dampt deze stof wel uit of migreert langzaam uit het uitgeharde oppervlak. Een oplosmiddelvrije epoxy coating is dus in vele gevallen helemaal niet oplosmiddelvrij.

Waterbasis epoxy
De laatste categorie betreft waterbasis epoxy. In dit type product is water hetgeen waardoor het product verdund wordt en zijn vloeiende eigenschappen van verkrijgt. Nadat het water is uitgedampt kan het uithardingsproces goed op gang komen. Ook veel waterbasis epoxy producten op de markt bevatten alsnog een bepaalde mate van VOS of sVOC. Dit noemt men vaak een co-solvent. Deze worden nog gebruikt zodat het epoxy hars goed kan uitvloeien en de juiste verdichting verkrijgt. Wij adviseren altijd goed op het MSDS te kijken om te achterhalen of het daadwerkelijk oplosmiddelvrij is. Vaak vindt men alsnog stoffen zoals, methoxy propanol, di-aceton alcohol of 2-butoxyethanol.

EPX Epoxy van Pol Coatings B.V.
Het is goed om te weten dat onze EPX waterbasis epoxy producten geen co-solventen en benzylalcohol bevatten. Daarnaast zijn onze epoxy producten getest op emissie gedurende 30 dagen na het aanbrengen. Uit deze testen volgde een optimale luchtkwaliteit, waardoor wij onze producten emissie-vrij kunnen noemen conform de norm EN 16516.

 

Geschreven door: Polcoatings

Bent u op zoek naar een product voor een specifieke toepassing of wilt u meer informatie?