Om als productiebedrijf dichter bij de eindtoepassing van onze producten te blijven doen we zo nu en dan zelf projecten in de lokale omgeving. Deze week hebben we onze agrarische epoxy coating aangebracht op een voergang in Terwolde.
Agrarische coating blijft populair
Het coaten van agrarische ondergronden blijft stijgen in populariteit. De vaak betonnen ondergronden zijn onderhevig aan veel zowel mechanische als chemische belasting. Niet alleen in voergangen, maar ook in tankbassins, werkplaatsen, technische ruimtes en op roosters. In dit geval zorgde de poreuze betonnen ondergrond in de voergang voor veel intrek van voedsel en speeksel van de koeien. Het zuur uit het voedsel en speeksel lost de toplaag van het beton op, waardoor een ruw oppervlak achterblijft. Het ruwe oppervlak is zeer moeilijk schoon te houden en hier vormt zich een harde laag van voedsel, uitwerpselen en speeksel. De harde laag is een broeiplek voor bacteriën, wat de gezonde voeropname van een koe verslechtert.
Met het aanbrengen van een coatinglaag wordt de opbouw van deze harde laag voorkomen. De coatinglaag zorgt er niet alleen voor dat de poreuze betonnen ondergrond wordt dichtgesmeerd, maar heeft ook een hoge chemische bestendigheid waardoor het geen intrek heeft van verdere bacteriën. Het gladde oppervlak zorgt ervoor dat de voergang vervolgens makkelijk schoon te maken is.
Schoonmaak
Allereerst werd de ondergrond ’s avonds grondig schoongemaakt. Doordat de betonnen ondergrond door de jaren heen al flink opgelost was door de zuren uit het voer was een hoge druk met heet water noodzakelijk om de voergang helemaal schoon te krijgen. De volgende ochtend was de voergang nagenoeg droog. Eventuele natte plekken brandden we droog met een gasbrander. Een droog oppervlak is noodzakelijk voor het coaten van de voergang.
Tweelaags-systeem in 1 dag
Ons agrarische systeem bestaat uit slechts twee lagen die gemakkelijk met een roller zijn aan te brengen. Allereerst een laag 2-componenten epoxy primer. Een erg gemakkelijk aan te brengen product dat met een stok op te mengen is. Na een droogtijd van 4 uur werd een dekkende 2-componenten epoxy laag met zeer fijne anti-slip aangebracht (RAL 7001). Na een droogtijd en uitharding van 12 uur was de voergang weer gereed voor het voeren. In totaal zijn beide lagen dus binnen 4 tot 6 uur aan te brengen (excl. droogtijd van de tweede laag). De volgende dag kon de boer weer voeren.
Emissie-vrij
Naast dat het agrarische systeem erg gemakkelijk te verwerken is, is het ook nog eens volledig watergedragen en emissie-vrij (getest volgens EN16516). Veel epoxy coatings vandaag de dag bevatten oplosmiddelen en weekmakers die zeer lange tijd uit kunnen dampen/migreren. Dit is niet alleen schadelijk voor de verwerker, maar in dit geval ook voor het dier dat hier de volgende dag weer wordt gevoerd.
Meer weten?
Meer weten over ons agrarische coating systeem? Neem dan contact op!